logo

Skötsel

Matt läder
Läder är ett material som kommer att slitas och får med tiden en härlig patina.
S.k. ”pull up” eller ”vintage”-läder är genomfärgat och har inte någon täckfärg, utan endast ett tunt lager vax eller olja på ytan. Det har en skinnyta med mycket djup och naturliga färgskiftningar av slitage som snabbt ger en fin patina.
Tänk på att läder kan färga av sig, särskilt om väskan är blöt. Var försiktig när väskan används mot ljusa plagg. Det är också viktigt att du låter din läderväska torka naturligt i rumstemperatur, ställ den inte framför ett element eller värmekälla om den är fuktig.
Bra är att 1-2 ggr per år lägga på en neutral läderbalsam för att försvåra att smuts tränger in i lädret, då får du en vacker yta med lång livslängd. Prova gärna krämen på ett dolt ställe på väskan om du är osäker på resultatet.
Ta bort smuts med en fuktad trasa och eventuellt lite grönsåpa. 


Skinn
Vegetabiliskt garvat och färgat skinn har en skinnyta med  naturliga färgskiftningar - bland annat från handfärgningen - som är mycket tålig mot smuts om den underhålls. 
Det är också viktigt att du låter din väska torka naturligt i rumstemperatur, ställ den inte framför ett element eller värmekälla om den är fuktig.
Bra är att 1-2 ggr per år lägga på en neutral skyddskräm eller läderbalsam för att försvåra att smuts tränger in i lädret, då får du en vacker yta med lång livslängd. Prova gärna krämen på ett dolt ställe på väskan om du är osäker på resultatet.

Ta bort smuts med en fuktad trasa och eventuellt lite grönsåpa.